راهنمای قدم به قدم برندینگ کافه و رستوران
نقطه اوج برندینگ، زمانیه که مردم از اسم برند به جای محصول استفاده میکنن. مثلاً میگن میخوام یه استارباکس بخرم، ولی نمیگن میخوام یه قهوه از استارباکس بخرم. با این راهنمای قدم به قدم برندینگ کافه و رستوران، شما میتونین یه برند قوی ایجاد کنین.
اولین چیزی که کارآفرینان مشتاق و علاقهمندان به غذا، وقتی میخوان رستوران، کافیشاپ خودشون رو راه بندازن بهش فکر میکنن، دیدگاه و نگرش شخصی خودشونه. یه بخشی از رویای صاحب این تجارت بودن اینه که یک محل با اصالت خلق کنین که با تهیه غذا و نوشیدنی، مشتریا رو راضی کنه. امّا وقتی که این رویا به مرحله عمل میرسه، خیلی راحت آدم تو جریانات تامین مالی و مجوزها و … غرق میشه. دیر یا زود، این آدما برندینگ رو فراموش میکنن و تجارت خودشون رو بدون هیچ شخصیتی، راهاندازی میکنن.
این اتفاق، منجر به یه فاجعه میشه. خیلی از کافیشاپها و رستورانها، به خاطر نداشتن یه برند قوی تعطیل میشن. اگر شما میخواین که نسبت به رقبا، متمایز باشین، برندینگ، یکی از اصلیترین کارهاییه که باید انجام بدین. برندینگ باعث میشه که شما شناخته بشین و تو ذهن مردم بمونین، و وقتی دارن با دوستاشون حرف میزنن که کجا بریم، درباره کافه و رستوران شما حرف بزنن. واسه همین میگیم که برندینگ، جزو ضروریات کافه و رستورانه.
1. بیانیه ماموریت خلق کنین
قبل از اینکه شروع به خلق برند خودتون کنین، اول باید تکلیف خودتون رو درباره مفاهیم ذهنی و اهدافتون روشن کنین. برای این کار، به یه بیانیه ماموریت نیاز دارین. بیانیه ماموریت، از سه بخش تشکیل شده:
- بیانیه ارزش
- بیانیه نگرش
- بیانیه ماموریت
بیانه ارزش چیست؟
بیانیه ارزش شما، همون چیزیه که تجارت شما رو منحصر به فرد میکنه و از بقیه جدا میشه. این بیانیه درباره این نیست که شما به چی میخواین برسین، بلکه درباره رفتار و عقاید شما و کارمنداتونه. مثلاً چیزهایی مثل اینکه میخواین مشتریاتون چه چیزی رو تجربه کنن، فرهنگ کاری و اخلاقی کارکنان شما، و اینکه تجارت شما، چه تاثیری روی محیط اطراف خودش میذاره.
بیانیه نگرش چیست؟
بیانیه نگرش، خیلی خلاصه یعنی اینکه برنامه شما برای آینده چیه. یعنی یکی دو خط درباره اینکه میخواین تجارتتون تبدیل به چی بشه و چطور قراره از رقبا متمایز بشه. مثلاً میتونه اینطوری باشه که، معرفی آشپزی ایرانی به توریستهای خارجی. این بیانیه بیشتر درباره اهداف تجارته، نه شما.
بیانیه ماموریت چیست؟
بیانیه ماموریت میگه که شما قراره چطوری به نگرش خودتون دست پیدا کنین. این موضوع میتونه تقریباً ساده باشه. با همون مثال قبلی اگر بریم جلو؛ میتونه این شکلی باشه که خلق یک منو ایرانی در سطح جهانی و قابل درک برای توریستها. وقتی این بیانیهها رو ساختین، میتونین به رقبا نگاه کنین که اونها دارن چه مسیری رو میرن. به خودتون نگاه کنین. ببینین که دوست دارین داخل کافه و رستوران شما اتفاقی بیوفته و بنویسینش.
2. محل کافه و رستوران رو بررسی کنین
حقیقت اینه که مهم نیست چقدر برند قویای داشته باشین، اگر محل کافه و رستوران شما مناسب نباشه. پس خوب محلی که میخواین توش کافه و رستوران راه بندازین رو بررسی کنین. ببینین چه آدمایی تو اون محل هستن. از خودتون بپرسین چه نیازی دارن و چه شخصیتی براشون جذابه. مثلاً یه برند که منوی گرونی داره، توی محلههای فقیر و متوسط جواب نمیده.
به کافهها و رستورانهای اطراف محل مورد نظر خودتون توجه کنین. کدوم برندها کار و کاسبیشون گرفته و چرا؟ طبیعتاً نمیخوایم اونها رو کپی کنیم، ولی میتونیم ازشون یاد بگیریم تا یه چیز خارق العاده خلق کنیم.
آخر هم شاید به یه چیزی برسین که کسی تو اون محل انجامش نمیده و شما این فرصت رو کشف کنین. اینکه دیگران انجامش نمیدن، معنیش این نیست که چیز خوبی نیست. در حقیقت باید یه تعادلی بین خلق یک چیز اصیل و یک چیز امن برقرار کنین.
3. مشتری رو شناسایی کنین
توی همه صنایع، اولین چیزی که بازاریابان بهش توجه میگن، بازار هدفه. بازار هدف یعنی آدمایی که شما قصد دارین، اونا مشتری شما بشن. برای کافه و رستوران هم همین داستانه. تشخیص بدین که دوست دارین به چه آدمایی خدمات بدین و چه کسایی ممکنه از خدمات شما لذت ببرن.
برای این موضوع میتونین خیلی ریز بشین یا خیلی کلی تصمیم بگیرین. هرچند که ما پیشنهاد میکنیم هرچی دقیقتر بشین، بهتر. مثلاً شما میتونین یه برندی خلق کنین که برای همه خانوادهها مناسب باشه یا ممکنه بخواین برای یه گروه خاصی مثل مهندسان مناسب باشه. در هر صورت، تصمیم بگیرین که چی میخواین و همه چی رو براساس همین آدما شکل بدین.
فکر کردن به اینکه یه مجموعه آدم، چی از کافه و رستوران انتظار دارن، یکم سخته. راه سادهاش اینه که به اطرافیان خوتون مثل دوست و آشناها فکر کنین و ببینین کدوماشون با چیزی که شما میخواین، سازگاری دارن. بعد، طبق شناختی که از اونها دارین، شروع کنید به تصمیمگیری. حتی میتونین ازشون سوال کنین و ببینید اونا چی میخوان و چی میگن.
4. اسم مناسب انتخاب کنین
مثل هرچیز دیگهای توی برندینگ، اسم شما باید نشون دهنده مفاهیم و اهداف تجارت شما باشه. به بیانیههای خودتون برگردین و به اسمی فکر کنین که میتونه شما رو به اونها برسونه. با توجه به تعداد زیاد کافهها و رستورانها، خیلی سخته که اسمی پیدا کنین که اصیل باشه. حتماً اسمی رو انتخاب کنین که ثبت نشده، وگرنه تو دردسرهای قانونی میوفتین.
یکی از راههای رسیدن به یه اسم جدید، اینه که با تلفظ و دیکته کلمهها بازی کنین. این راه نه تنها بهتون کمک میکنه که تو جریانات قانونی نیوفتین، بلکه به احتمال زیاد یه اسم متفاوتی میشه که توی ذهن هم میمونه. فقط حواستون باشه که این کلمه، شبیه این نشه که اشتباهی چیزی رو دارین غلط میگین، یا کلمهای باشه که مفهوم نباشه.
اسم محل رستوران و کافه هم میتونه انتخاب منطقیای باشه. بعضی جاها، فقط اسم خیابون و محله خودشون رو انتخاب میکنن. این روش، از چند جهت میتونه مفید باشه. وقتی آدما اسم شما رو میشنون، بدون توضیحی میتونن حدس بزنن که کجای شهر هستین. از طرفی وقتی از اسم محل استفاده میکنین، بخشی از بافت و فرهنگ اون منطقه میشین.
هرچند که یک روش درست برای انتخاب اسم وجود نداره، ولی این اسم، باید یک سری خصوصیات داشته باشه. همونطور که گفتیم، اول از همه باید اصیل باشه. مرحله بعد اینه که از لحاظ احساسی، آدما رو درگیر کنه. منظورمون از احساس، ترس و خشم نیست، ولی احساس هیجان، آرامش یا شوخی، میتونن چیزای خوبی باشن. در آخر هم، سعی کنید ساده باشه. از کلماتی که طولانی هستن یا تلفظشون سخته دوری کنین.
5. هویت بصری برند رو بسازین
حالا که اسم رو داریم، وقتشه که به هویت بصری فکر کنیم. هویت بصری شامل خیلی چیزا میشه. از لوگو گرفته تا طراحی داخلی کافه و رستوران، چیزهایی مثل بسته بندی، لباس کارکنان، وبسایت، کارت ویزیت، منو و … همه جزو هویت بصری هستن. در حقیقت هر آن چیزی که دیده میشه، بخشی از هویت بصری برند شماست. مثل همه مراحل قبل، تو این مرحله هم به مشتری فکر میکنین. همچنین این عناصر بصری، باید از مفاهیم برند شما تبعیت کنن.
بد نیست یه نگاهی هم به صنایع دیگه بندازین و ببینین که برندهای موفق، چه عناصری دارن و چطور این عوامل رو با هم سازگار کردن. حالا که مخاطب خودمون رو میشناسیم، میتونیم ببینیم اونا از چه برندهایی خوششون میاد و چه سلیقه و عقیدهای دارن. اینجا هم مثل انتخاب اسم، یک روش درست وجود نداره. بهتره که برای این قسمت، از یک طراح حرفهای کمک بگیرین.
این راهنمای قدم به قدم برندینگ کافه و رستوران بود که خلاصه براتون گفتیم. برای بحث بطریها و بسته بندی برند شما، خود ما در خدمتیم. آدرسمون رو دارین دیگه.